Saxofoons

Sopraan saxofoon

Saxofoons zijn koperen blaasinstrument met een konische vaak S-vormige buis en voorzien van kleppen. De saxofoon wordt niet tot de koperblazers gerekend maar zoals alle riet-blaasinstrumenten tot de houtblazers vanwege het dat het geluid produceeert. Saxofoons hebben een konische boring (naar het uiteinde breder wordend).
De saxofoonfamilie bestaat uit veel verschillende saxofoons.

De saxofoon werd rond ontwikkeld door de Belgische instrumentenmaker Adolphe Sax naar wie het instrument ook is vernoemd, en die het in 1846 patenteerde.

In onze vereniging worden 4 verschillende saxofoons gespeeld.

De sopraansaxofoon is binnen onze vereniging de sax met de hoogste klanken.
De sopraansaxofoon is meestal recht en lijkt in zijn vorm op een klarinet. Het is een koper instrument met een riet waarbij de kleppen vrij dicht op elkaar zitten. Dit betekend dan ook dat de sopraansaxofoon een vrij klein instrument is.

sopraan-sax.jpg

Altsaxofoon

De altsaxofoon is binnen onze vereniging de sax met vrij hoge klanken, maar met minder hoge klanken dan de sopraansax.
De alt sax is gebogen en de meeste mensen zien deze saxofoon voor zich als ze aan een sax denken. Op een alt sax worden meestal ook de lessen gegeven.

altsax.jpg

Tenorsaxofoon

De tenorsaxofoon is in onze bezetting de sax met de een naar laagste klanken. De tenor saxofoon lijkt erg op de altsaxofoon, alleen is de tenorsax een stuk groter. Ook zit er een extra boogje in de hals van het instrument. De tenorsaxofoon komt met de hoogte van de klank erg overeen met de klanken van een bariton.

tenorsax.jpg

Baritonsaxofoon

De baritonsaxofoon is in onze vereniging de laagste saxofoon die er bespeeld wordt. De hoogte van de klank komt erg overeen met de klanken van een bas. De baritonsaxofoon is een erg grote saxofoon die in zijn vorm ook lijkt op een tenorsax. De baritonsaxofoon is alleen nog groter. De baritonsaxofoon heeft een krul in zijn hals, voor de klank. De baritonsaxofoon is erg zwaar en wordt niet veel bespeeld.

baritonsax.jpg

Dit bericht is geplaatst in Instrumenten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.