Tamboers

tamboers_20070424.jpg
De tamboergroep van fanfarekorps “De Volharding”. Op de achterste rij Jan van Toorn, Jan van Gelderen en Robin Elburg. Op de voorste rij Dick van Soelen, Samantha van Gelderen, Frank Grizell, Wim de Jong en Rick van Soelen.

 

De tamboerinstructeur aan het woord

Als ik de drumband van fanfare “De Volharding” moet omschrijven kan ik kort zijn: Wij zijn vooral heel Volhardend bezig met op dinsdagavond veel en hard te drummen en dus een goed klinkend geluid te produceren. Hierdoor vallen wij direct op omdat wij op straat voor de fanfare uit lopen en kunnen wij de muziek van de fanfare afwisselen met drummarsen.

Op dit moment hebben we een vaste volgorde van vier marsen die we op straat spelen, daar hoort ook Mars 1 bij (of 16 maten genoemd), waaraan de muzikanten kunnen horen wanneer ze moeten beginnen met spelen. Ook blijven we andere marsen en stukken oefenen. Verschillende ritmes en klanken kunnen we afwisselen door ‘scherpe’ of ‘doffe’ trom te spelen. Frank Grizell slaat met de overslagtrom het basisritme. In het fanfarekorps heb ik een tweetal functies, namelijk tamboermaître en tamboerinstructeur. Als tamboerinstructeur leer ik de tamboergroep nieuwe marsen, zoals de 3e divisie mars met veel lastige accenten. Tijdens het marcheren op straat probeer ik als tamboermaître het fanfarekorps in het gareel te houden, alhoewel in de maat marcheren niet altijd even volhardend gaat.

De tamboers bestaan uit een vaste club van zes mannen en twee vrouwen. Tijdens optredens en serenades worden we ook ondersteund door enkele fanfareleden en oud-drumbandleden die het slagwerk helemaal compleet maken. Het is leuk om te merken hoe snel je van de noten op papier uit je hoofd de maten gaat spelen. Je gaat dus spelen op gehoor en gevoel. Door naar elkaar te luisteren gaat het geheel strak en perfect klinken en dat geeft best een kick. Verder is het vooral leuk op dinsdagavond, het is altijd een uurtje energie wegslaan en elkaar ook wel voor de gek houden. Ik denk dan: het zal wel gaan regenen ofzo. Dus wil je ons eens ‘live’ meemaken: je bent altijd welkom!

Meer informatie over en optredens van de Tamboers is hier te vinden.

De tamboergroep van “De Volharding” oefent iedere dinsdagavond van 18:30 tot 19:30 in Dorpshuis ’t Duifhuis te Deil.

Heb je zin om te gaan trommelen bij de tamboergroep van het fanfarekorps “De Volharding” neem dan contact op met mij. Wij zijn op zoek naar zowel ervaren als beginnende tamboers.

Wim de Jong
Tamboerinstructeur

Reacties zijn gesloten.